Forside » Sådan får du en sikker mail
Har du en sikker mail? Hver dag sendes og modtages på verdensplan op til 290 milliarder mails. Statista har estimeret 55 % af alle de mails til at indeholde en eller anden variant af spam.
Hver fjerde mail, et tal svarende til 70 milliarder mails, er spam med malware. Det er en softwarekode med et formål, og det er at skade din computer, netværk, server eller dine kunder.
Det har aldrig været vigtigere, som det er i dag, at have styr på sin mailsikkerhed. Du skal ikke alene passe på hvilke informationer, som du sender ud. Du skal også være ekstremt opmærksom på, hvad der lander i din indbakke.
I artiklen præsenteres du for en række tiltag, som kan tænkes ind i en IT-sikkerhedsstrategi, når en virksomhed skal definere rammerne for brugen af mails.
Hvis du ikke er sikker på afsenderen af en mail, som er landet i din indbakke, så bør du tage dine forbehold. Som udgangspunkt skal du kun åbne mails fra afsendere, som du i et eller andet omfang har tillid og kendskab til.
Det første, som du skal kigge efter, er emnefeltet. Er det fyldt med stavefejl og skriger det af falske tilbud, så bør du slette mailen, markere den som spam og blokere afsenderen. Hvis du kommer til at åbne mailen, som viser sig at være af suspekt karakter, så gå tilbage til indbakken, hvorefter du med det samme sletter og blokerer mailen. Lad være med at trykke på noget i selve mailen. Det gælder både links og vedhæftede filer.
Download aldrig vedhæftede filer, hvis du er usikker på formålet med filen. Det gælder også, hvis du kender afsenderen af mailen, da filen kan indeholde malware forklædt som en “normal fil”.
Hvis filen indeholder en skadelig kode, vil denne kode aktiveres, idet du downloader filen til din computer eller smartphone. Skulle du have den mindste mistillid til den vedhæftede fil, bør du undlade at downloade den, indtil du har verificeret filen. Du kan skrive til afsenderen og høre, om filen er ægte.
Et ekstern link i en mail kan betyde, at du henvises til en hjemmeside med skadeligt indhold. Linket kan også accelerere et download fra en ekstern kilde.
Det er det mest essentielle råd, når det kommer til IT-sikkerhed. Det er et tiltag, som du bør tage med, når du skal integrere en arbejdsgang omkring brugen af en sikker mail. Sørg for at vælge et stærkt og unikt password.
Når du vælger et password, bør du som minimum sørge for at have både små og store bogstaver med og gerne specialtegn. Der findes apps og online programmer, som kan hjælpe dig med at designe komplicerede kodeord.
Du kan benytte dig af 2-step verification, som er et ekstra sikkerhedslag. Det er en metode, hvor du benytter to trin for at få adgang til din mail og dermed din indbakkes indhold. Eksempelvis logger du først ind med din adgangskode og dernæst bekræfter du dit log-in på din mail, sms eller via en app.
Vælg en mailtjeneste, hvor der er integreret et spamfilter. Denne service sørger for, at de fleste spam-mails havner i et spamfilter. Et spamfilter er dog ingen garanti for, at der ikke slipper en spam-mail igennem til din indbakke. Derfor bør du altid være opmærksom på de mails, som du åbner, selvom du har et spamfilter.
Det kan være en ide at vælge en mailtjeneste som tilbyder kryptering af mails, hvis du arbejder med personfølsomme oplysninger eller data. Det kan eksempelvis være ved modtagelse af en mail, hvor der skal benyttes et password for at åbne den sendte mail.
Hvis din mailindbakke er downloadet til din telefon eller laptop, hvilket ofte er tilfældet, så overvej at kryptere enhederne. Det er et afgørende sikkerhedslag i situationen, hvor du taber eller mister din enhed. På en harddisk, som ikke er krypteret, er det nemt for en ondsindet hacker at få adgang til dine mails.
Du har ikke kontrol over det sendte, når mailen først er afsendt. Du ved ikke, om modtagerens indbakke er krypteret. Det bør du altid have med i dine overvejelser, før du sender en besked afsted. Når først du har trykket på send, kan du ikke fortryde din handling.
Du kan aldrig skabe en 100 % sikker mail, fordi sikkerheden i sidste ende afhænger af mennesker. Selvom du benytter krypterede mailservere og stærke anti spamfiltre, kan en medarbejder i god tro trykke på et forklædt link og downloade en ransomware, som krypterer hele virksomhedens data. Det er derfor et afgørende element i håndtering af mailsikkerheden at dele viden omkring brugen af mails. Sørg for at dele denne artikel med kollegaer og medarbejdere for på den måde at arbejde præventivt mod phishing og malware.