Sådan får du mest ud af dine licenser

Licens- og softwareoptimering kan sikre virksomheden besparelser på unødvendige køb og eksisterende produkter. Licensstyring er en post, som kan skabe luft i IT-budgettet, hvis den mestres og løbende prioriteres.

Læs med og se, hvordan virksomheden kan undgå at betale for meget for licenser.

Licensstyring er en balance

Hvis virksomheden har for få licenser, risikerer virksomheden at skabe udfordringer i workflowet. Det er ligeledes omkostningsrigt for en virksomhed at have en uudnyttet licens, som er installeret og ikke længere i brug.

Det stiller store krav til IT-chefen eller den licensansvarlige. Vedkommende skal altid have et overblik over antallet af licenser, som er i brug, og potentielt set kommer til at være i brug.

Proaktiv licensstyring

Hvis du, som licensansvarlig, kan estimere et fremtidigt licensforbrug, er der store besparelser at hente. Det er særligt følgende situationer, som kan skabe luft på bundlinjen:

  • Hvis du rettidigt opsiger en licensaftale, så den ophører, når den ikke længere skal bruges
  • Når du samler alle virksomhedens licenser hos en forhandler, og derved opnår en bedre samlet pris for en given periode

Det er som udgangspunkt altid billigere at købe licenser på årsbasis frem for kortere perioder. Med et indgående kendskab til virksomhedens IT-behov, kan du skabe en effektiv drift og samtidig sikre besparelser ved indkøb af licenser til en længere periode.

Tænk i helheder

Der er mange virksomheder som overser et væsentligt element: en smartphone. En stor del af arbejdet i mange moderne virksomheder foregår via en smartphone, og den er afhængig af de helt rigtige programmer og apps.

Derfor bør der tænkes på tværs af platforme og enheder, når der sammensættes en licensstrategi. Det er nemt at overse, at en købt licens også kan være adgangsgivende til den mobile platform. Eksempelvis har Adobe nogle lækre apps, som giver medarbejderen mulighed for at arbejde i skyen, mens vedkommende er på farten.

Har programmet det rette licens?

Der er væsentlig forskel på licenser. Det kan være en jungle at gennemskue hvilke licenser, som virksomheden skal og kan bruge. Nogle licenser er deciderede ulovlige at bruge til kommerciel brug. Det gælder eksempelvis Microsoft Office Home and Student.

Det er afgørende at sikre, at softwaren ikke er ulovlig, og den overholder alle regler. Der er i de seneste år set eksempler på, at virksomheder modtager en henvendelse fra BSA (Business Software Alliance), som agerer på vegne af techgiganter som Apple, Microsoft, IBM, Cicso og Adobe. Henvendelsen går på brugen af ulovligt software og har følgeskab af en gigantisk bøde til virksomheden.

Sikkerhed

Et program, som ikke er korrekt licenseret, kan udgøre en sikkerhedsrisiko. Hvis programmet ikke er registreret korrekt, er der risiko for, at programmet ikke modtager vigtige sikkerhedsopdateringer.

Identificering af installerede licenser

En effektiv licensstyring handler om at identificere de licenser, som er i brug. Det er værdiskabende for virksomheden altid at have det totale overblik over hvilke licenser, som kan tages i brug eller skal op- og nedgraderes.

Registreringen af licenser

Det er tidskrævende at håndtere licenser og kan hurtigt blive en kompleks opgave. Der er stor forskel på licenstyperne, som spænder fra dongler til IBM PVU og per device license til per user license. Det kræver ofte et indgående kendskab til det enkelte produkt.

Rådgivning og sparring

Registrering af licenser kan ske på flere måder. Gennem en manuel registrering eller via brugen af intelligente softwareløsninger.

Der er mange faldgruber i en licensregistrering, og det kan anbefales, at virksomheden allierer sig med eksperter i licenshåndtering. Descom A/S kan rådgive din virksomhed i, hvordan den nemt kan samle alle licenser sted samt vejlede i brugen af intelligente og tidsbesparende licensdepoter.

Minimer omkostninger til licenser

Når virksomheden samler alle licenser et sted, så minimeres omkostningerne til håndteringen af dem. Der opnås samtidig en bedre indkøbspris.

Licensstyring er en løbende proces, som skal korrigeres i forhold til virksomhedens skiftende behov og den nyeste software på markedet. Hvis virksomheden har et gennemtænkt og automatiseret licens workflow, hvor frigivne licenser udnyttes og programmer, som ikke længere benyttes afmeldes, er der store besparelser at hente.