5 fordele ved tynde klienter

En tynd klient er let at håndtere og giver adgang til et “virtual desktop”. Den er omkostningsbesparende, og så er den utrolig nem at overse værdien i, når du skal sammensætte en IT-løsning.

En tynd klient er ikke et nyt begreb, og må ikke forveksles med en mini PC. Størrelsen på din PC gør den nemlig ikke til en tynd klient. En PC i en ministørrelse er stadigvæk en PC, blot i en mindre udgave.

Så hvad er en tynd klient, og hvorfor bør din virksomhed overveje at kigge efter IT-tekniker, som går årtier tilbage?

Læs med og se, hvorfor virksomheder i stigende grad vælger denne løsning i 2019.

It ordbog. IT kan have mange termer. Lad vores ordbog være din guide til alle brugte IT-termer. Vores IT-ordbog er til dig, der gerne vil vide lidt mere om IT.
Hvad er en tynd klient?

Tynde klienter er kompakte enheder, og de fylder derfor minimalt. De består af få fysiske dele og meget få programmer. De kan ses som et alternativ til de mere traditionelle PC’er. Brugeren af den tynde klient får øjeblikkelig adgang til et virtuelt skrivebord (også kaldet virtuel desktop).

En tynd klient er koblet på en terminalserver, som udfører alle de tunge beregninger. På klienten er der kun installeret de mest nødvendige programmer. Programmer, som giver adgang til og mulighed for at arbejde på serveren. Brugerens data gemmes på terminalserveren og ikke på klientens maskine.

På en klassisk PC vil alle beregninger og programmer ligge lokalt på den enkelte maskine. Hvorimod den tynde klient kan ses som en station mellem brugeren og den databehandling, som sker på serveren. Det betyder i praksis, at databehandlingen foretages på en kraftig server frem for at være begrænset af ydeevne og hardware på en stationær PC.

Sådan virker en tynd klient / virtual desktop
  • Start den tynde klient
  • IP-adressen hentes og den tynde klient forbindes til serveren (evt. via RDP protocol)
  • Brugeren logger på serveren med brugerinformationer og password
  • Når brugeren er logget på serveren, arbejdes der på serverens operativsystem, herunder serverens RAM, harddiske og CPU.

Der er tre overordnede tilgange til at arbejde med tynde klienter i IT-miljøet.

Delt terminal server

En delt terminal server er et serverbaseret operativsystem, hvor brugerne af de tynde klienter deler serveren og de applikationer, som ligger på serveren. Her er brugerne begrænset til at løse små opgaver og arbejde med de tildelte applikationer.

Virtuel maskine

Her arbejder brugerne på en virtuel kopi af en maskine, som er partitioneret på serveren.

Browserbaseret

Browserbaseret klient styring forudsætter, at brugeren er forbundet til internettet. Applikationefukntionernerne udføres i selve webbrowseren og ikke på en ekstern server. Det betyder, at databehandlingen sker på brugerens maskine, mens software og data hentes via netværket.

Her er fem fordele ved tynde klienter.

1. Øget sikkerhed

En PC bruger kan utilsigtet komme til at downloade uønskede programmer lokalt til maskinen. Programmer, som potentielt set udgør en sikkerhedsrisiko, er ulovlige eller mangler licenser. Det er nemt at opstille og ændre regler på tynde klienter / virtual desktop, der gør det umuligt for brugerne at installere programmer.

Ydermere er det fristende for brugeren at gemme filer lokalt på maskinen. Hvis maskinen bliver stjålet, går filerne tabt, og der er risiko for, at følsomme oplysninger havner hos en ondsindet tredjepart. Med en tynd klient arbejder og gemmer brugeren dokumenter på en server. De fleste servere er noget mere besværlige at flytte på og ikke mindst stjæle, end det er tilfældet med en fysisk computer.

Der er altid en risiko for, at serveren bliver hacket, men her kan sikkerhedsindsatsen centreres omkring serveren frem for et utal af PC´er med forskelligt og uregistreret software.

2. Mindre vedligeholdelse – Nemt at opgradere

Det er nemt at opgradere de tynde klienter med de nyeste programmer og softwareopdateringer. Det tager uendeligt lang tid at opgradere maskiner enkeltvis. Manuel administration af enkelte maskiner er et overstået kapitel ved brug af tynde klienter.

3. Minimal nedetid

Den enhed, som brugeren arbejder på, er nem at skifte ud. Vel at mærke uden at brugeren taber data. Skulle der opstå en hardwarefejl, så kræver det ikke en geninstallering af brugerens maskine. Det er blot at udskifte eller henvise brugeren til en anden tynd klient, og brugeren kan fortsætte arbejdet uden at have mistet data eller tålmodighed.

4. Energieffektiv

Der er ingen bevægelige dele i de tynde klienter, hvorfor de kræver færre Watt at holde i gang. Det betyder, at det er en utrolig energieffektiv løsning, som kan skabe store besparelser, og dermed udgøre en mere klimavenlig tilgang til IT-driften.

Livscyklussen på serveren og tynde klienter forventes at ligge væsentligt højere end levetiden på en traditionel PC.

5. Backup

I og med at alle data er lagrede på serveren, så er det lettere for IT-chefen at lave en plan for en sikker backup. Det er meget mere besværligt at tage backups af enkelte maskiner frem for én eller få servere. Derfor er det tidsbesparende med en centraliseret IT-løsning.

Du er velkommen til at kontakte Descom A/S for yderligere spørgsmål og skarpe priser på tynde klienter / virtual desktop.