10 trin til bedre IT-sikkerhed

Vil du øge din IT-sikkerhed? Her er ti tiltag, du som minimum bør indtænke allerede i dag for at få bedre IT sikkerhed. Det starter nu, for i morgen kan det være for sent.

1. Vælg et stærkt password

Det er afgørende for en bedre IT sikkerhed, at du laver et password, der er svært at bryde. En kombinationen af tegn er svær at gætte for mennesker, men også for softwaren, som bruges til at gætte dit kodeord. Teknikken er kendt som brute force. Det betyder forenklet set, at en hacker gentagne gange forsøger at bane vejen til din konto ved at gætte dit password.

Det, du skal gøre, når du vælger tegn til et nyt password, er:

  • Vælg et mix af både små og store bogstaver
  • Anvend tal
  • Brug mindst 8 bogstaver og tal, men meget gerne flere
  • Hold dit kodeord hemmeligt for andre
  • Vælg en kombination af tegn, som du kan huske
  • Lav et unikt password til hver konto, som du har
  • Skriv et hint til koden på et stykke papir og gem det et sikkert sted (aldrig hele koden)

Det, som du ikke skal gøre, er:

  • Brug ikke din fødselsdag eller navne på familiemedlemmer
  • Lad være med at gentage ord eller bogstaver, eksempelvis: Password1234Password1234
  • Undlad at bruge det samme password mere end et sted

Det handler om at skabe en unik kombination af tal og bogstaver, men samtidig skal det være en kombination, som du kan huske.

2-step verification

De fleste platforme tilbyder en eller anden form for tofaktorgodkendelse. Det giver et ekstra lag af beskyttelse til din konto, og du får således bedre IT sikkerhed. Det betyder i praksis, at du via en mail, mobil eller app skal godkende dit login.

2. Tag backup af dine data

Sørg altid for at have mindst en backup af dine data og brug gerne to forskellige løsninger. Det kan være en kopi af dine data på en fysisk harddisk og en tilsvarende kopi i skyen. Datatab er både frustrerende og omkostningstungt. Når først skaden er sket, er det mange gange for sent at rette op på.

3. Hvis du mister dit udstyr

Det er nemt for en ondsindet hacker at få adgang til alt på din harddisk, hvis du fysisk mister din telefon eller laptop. Derfor kan du, inden skaden sker, overveje at foretage en kryptering af dine data. Det betyder, at hackeren fysisk får adgang til din telefon eller laptop, men det vil ikke være muligt at aflæse dine data.

4. Opdater programmer og operativsystemer

Det er essentielt led i IT-sikkerheden, at du altid opdaterer programmer og operativsystemer med de nyeste sikkerhedspakker. De fleste programmer og systemer giver dig mulighed for at tilvælge en automatisk opdatering.

5. Brug et antivirus-program

Det er et absolut minimumskrav til din IT-sikkerhed, at du har et antivirusprogram, som beskytter dit elektroniske udstyr mod de værste vira. Du bør som udgangspunkt aldrig tilgå nettet, hvis virusprogrammet ikke er aktiveret. Det gælder både computere, servere, laptops og smartphones.

6. Vær opmærksom på mailsikkerheden

Det er vigtigt, at du har styr på, hvordan du håndterer dine mails, herunder de trusler som kommer via din indbakke. Mails udgør en trussel mod din sikkerhed, som ikke må undervurderes. De vigtigste forholdsregler, når det kommer til mailsikkerhed, er:

  • Download aldrig vedhæftede filer som du ikke ved, hvad er.
  • Lad være med at trykke på links i mails, som du ikke ved, hvor linker hen til.
7. Internettet er ikke altid sikkert

Der findes utallige af ondsindede hjemmesider, som forsøger at lokke dig til at klikke på bannere og andre knapper. Nogle hjemmesider vil sågar forsøge at overbevise dig om, at din computer er inficeret med en virus. Undlad først og fremmest at besøge de typer sider. Hvis du havner på en ondsindet hjemmeside, så forlad den straks uden at klikke på noget og luk browseren helt ned. Overvej at rydde cache og kør herefter en fuld scanning af dit system med antivirusprogrammet.

8. Beskyt dine oplysninger mod spyware

IT-sikkerhed handler om at beskytte dig og dit elektroniske udstyr. Du kan kombinere din antivirus-løsning med anti-spyware programmer, hvis du vil undgå, at dine personlige oplysninger bliver opsnappet.

9. Slå din firewall til

Din computer har indbygget en firewall, og den skal være slået til.

Der findes både software og hardware, som kan øge IT-sikkerheden væsentligt, hvis du ønsker en stærkere firewall. Softwaren og hardwaren kan supplere eller erstatte en indbygget firewall.

10. Admin brugere

Når du arbejder på en computer, logger du ind med en bruger. Denne bruger har en række rettigheder som definerer, hvad brugeren kan foretage sig i systemet.

Du kan oprette to brugere til dit system 1) en admin bruger 2) en bruger uden administratorrettigheder. Opret brugerne med forskellige passwords.

Til hverdag logger du på computeren med brugeren uden administratorrettigheder. Det vil sige, at brugeren ikke har tilladelse til at installere programmer i systemet. Det begrænser risikoen for, at du kommer til at installere uønsket software, uden at du ved det.

Når du aktivt skal installere et program eller foretage kritiske ændringer i systemet, kan du logge ind på din admin bruger.