Sådan vælger du den rigtige monitor

Der findes ikke en monitor, som passer til alles ønsker og behov, men der findes uden tvivl en monitor, som er velegnet til dig og din virksomhed.

I denne guide får du et stærkt overblik over de vigtigste opmærksomhedspunkter. Det anbefales, at du tager dem med i dine overvejelser, forud for dit valg af den helt rigtige monitor.

It ordbog. IT kan have mange termer. Lad vores ordbog være din guide til alle brugte IT-termer. Vores IT-ordbog er til dig, der gerne vil vide lidt mere om IT.

Monitor til arbejde eller fritid?

Hvad skal du bruge din monitor til? Er det arbejds- eller fritidsrelateret? Muligvis begge dele.

Uanset om du skal surfe på nettet, arbejde i Microsoft Teams, spille Fortnite eller redigere billeder i Adobe Photoshop, bør din monitor opfylde en række minimumskrav.

Hvad er den bedste monitor?
Der findes ikke et entydigt svar på dette. Dog kan man gå så langt som at sige, at den helt rigtige monitor opfylder dine unikke behov og ønsker.

En tommelfingerregel er, at du kan vælge en monitor, som kan lidt mere end, hvad du umiddelbart forestiller dig, at du har brug for.

Når du læser guiden, kan du med fordel overveje, hvad din monitor skal kunne nu og i fremtiden. Du vælger den rigtige monitor ved at være på forkant med fremtiden.

1. Farver og kontrast

En af monitorens vigtigste kerneopgaver er visning af farver.

Der er dog stor forskel på, hvordan de forskellige skærme viser farver og kontrastforhold.

En monitor med et stort farvespektrum er designet til at gengive en lang række farver.

Kontrasten er forholdet mellem den mørkeste og hvideste tone, som monitoren viser.

Fordelen ved at vælge en skærm med et højt kontrastforhold vil vise sig tydeligt, når du streamer en video. Hvis du har oplevet lidt for mørke scener i en Netflix-serie, kan det hænge sammen med et ringe kontrastforhold på din monitor.

2. Størrelsen

En monitor skal hverken være for lille, ej heller for stor.

Skærmens fysiske størrelse måles i tommer. Antallet af tommer angiver skærmens fysiske dimensioner. Det giver dig en indikator på, hvor meget skærmen reelt set vil optage af plads på det fysiske skrivebord.

En tomme er 2,54 cm.

Eksempel: Det betyder, at en skærm på 27” måler 68,58 cm fra nederste venstre hjørne til øverste højre hjørne.

3. Skærmopløsning og pixels

Skærmopløsningen måles i pixels. Antallet af pixels i højde og bredde angiver den digitale flade, som skærmen viser.

Det kan være en fordel at vælge en skærmopløsning med mange pixels, da flere pixels giver dig en bedre detaljeringsgrad.

I de følgende afsnit præsenteres du for de mest udbredte størrelser af monitorer. Læs eventuelt mere om skærmopløsning her.

1920 × 1080

En monitor i formatet 1920×1080 kaldes også for 1080p eller Full HD.

Skærmen med dimensionerne 1920×1080 er i stand til at gengive HD. Dog kan det anbefales at undersøge, om skærmen kan vise high definition video (HD), da der er undtagelser.

1920 × 1200 – perfekt til kontoret

1920×1200 er en populær størrelse til kontormiljøet. Skærmen er også velegnet til dig, der foretrækker at arbejde med to skærme. Du opnår maksimal digital fleksibilitet ved at placere to 1920×1200 skærme ved siden af hinanden på dit skrivebord.

2550 x 1440

2550×1440 er også kendt som 2K. Det er et 16:9 format med en høj opløsning.

3840 x 2160

3840×2160 har en opløsning, som er 4 gange så skarp, som en 1080p skærm. Deraf navnet 4K.

En god 4K skærm er velegnet til videoredigering og billedbehandling og kan klare langt de fleste redigeringsopgaver.

Hvis du arbejder med professionel videoredigering, kan du overveje at vælge en monitor med hele 4096×2160.

 

Ældre monitor modeller – tid til en ny monitor?

De følgende skærmformater er i mange tilfælde forældede, og de er derfor ikke optimale på en moderne arbejdsplads. Det drejer sig om:

1280×800
1440×900
1600×900
1680×1050

4. Responstid og opdateringsfrekvens

Responstiden og opdateringsfrekvensen fortæller, hvor hurtigt skærmen reagerer, og hvor mange gange billedet opdateres hvert sekund. De er begge to vigtige parametre, hvis du leder efter en monitor til for eksempel gaming.

De fleste moderne skærme har en opdateringsfrekvens, som matcher de mest almindelige kontorbehov.

Hvorimod, hvis du er gamer eller arbejder med video eller grafik, skal du være meget opmærksom på responstid og opdateringsfrekvens. Det er vigtigt at finde en skærm, som matcher dit grafikkort og din GPU samt imødekommer de specifikke krav til programmer, som du arbejder i.

Det kan være en udfordring at matche alle specifikationer samt få skærm og enheder til at yde optimalt. Descom A/S kan hjælpe dig med at finde helhedsorienterede løsninger.

5. Paneler

Panelteknologi er et komplekst emne. En monitor kan have forskellige paneltyper som påvirker alt fra opdateringsfrekvens til billedgengivelse. Det kan du finde flere informationer om her.

Overordnet set kan en monitor inddeles i tre grupper, når det gælder paneltyper.

Monitor til kontoret

Vælg paneltype:

TN
VA
IPS
Monitor til grafik

Vælg paneltype:

VA
IPS
Monitor til gaming

Vælg paneltype:

TN
VA
IPS

Hvis du er i tvivl om den optimale paneltype, kan du kontakte Descom A/S.

6. Tilslutning

Det er afgørende at forbinde din monitor til maskinen med det rette kabel. I de fleste moderne skærme er der flere muligheder for input. Det kan være HDMI og Displayport.

Kablets type afhænger ofte af grafikkortet, som er i din maskine.

Det kan anbefales, at du sikrer dig, at du har det rigtige kabel, når monitoren skal tilsluttes.

Pris på en monitor

En monitor kan koste fra 1000 kr. til 100.000 kr. eller mere. Prisen afspejler sig i kvalitet og funktionalitet, og de helt dyre skærme er tiltænkt fagspecifikke områder.

Det anbefales at tage alle parametre i betragtning, når du skal vælge en monitor. Du bør tænke over, hvad dit reelle behov er nu og i nærmeste fremtid.

Der er ingen grund til at betale for meget for en monitor, mens en for billig skærm hurtigt kan vise sig at være en dårlig investering.

Konklusion

Det kan være en udfordring at finde en monitor, som fremtidssikrer dig og din virksomhed.

Descom A/S kan vejlede dig i, hvordan du finder den helt rigtige monitor. Vi tilbyder konkurrencedygtige priser og hjælper med at finde den ideelle løsning.