Skal du vælge en bærbar eller stationær PC?

Dit valg af computer er et strategisk valg, som vil definere rammen for arbejdsgangen i mange år frem.

PC står for “personal computer”. Det er et begreb, som dækker over både en bærbar PC og en stationær computer Dine muligheder for at vælge en bærbar PC eller en stationær version ud fra personlige præferencer og behov, har aldrig været bedre og billigere.

Hvis du skal træffe et valg mellem en bærbar PC eller stationær PC, får du her præsenteret et hurtigt overblik, så du nemt kan træffe beslutningen.

Prisen

Dit valg af PC og generel hardware afhænger af flere faktorer. I udgangspunktet er det billigere at købe en kraftig stationær PC end en kraftig bærbar PC.

Prisen på en bærbar PC

Bærbare findes i alle prisklasser, og du kan nemt finde en billig model, som kan klare de fleste opgaver til hverdagsbrug.

Hvis du har behov for en hurtig bærbar, som kan løfte mere grafiktunge og krævende opgaver, vil prisen være højere end ved en køb af en tilsvarende stationær PC.

Dog er det muligt at finde en hurtig bærbar, som med indbygget og kraftigt grafikkort, lynhurtig SSD-harddisk og den nyeste CPU-teknologi, kan løse langt de fleste professionelle opgaver. Prisen på den enkelte bærbar vil afhænge af brand og ydeevne.

Prisen på en stationær PC

Når du køber en stationær PC, kan du nemt sammensætte de enkelte delkomponenter, så de matcher dit budget og ønske om ydeevne.

Startprisen på en standard stationær PC er lille set i forhold til en bærbar. Det giver dig stor fleksibilitet, idet du kan tilvælge komponenter, som du har behov for. En stationær PC er derfor en priseffektiv løsning.

Mobilitet

En af de helt store styrker ved en bærbar computer er, at den skaber maksimalt fleksibilitet. Det er nemt at arbejde, hvor du ønsker.

En stationær PC er designet til at være på en lokation.

Processor/CPU

En processor, også kaldet CPU, er maskinrummet i computeren. Typen af CPU er afgørende for, hvor hurtigt computeren kan løse opgaver og hvor mange opgaver, som kan løses på en gang.

CPU i en bærbar

Processorens ydeevne i en bærbar nærmer sig samme standard som en stationær PC. Størrelsen på CPU’en vil dog være begrænset til kabinettet i bærbaren.

CPU i en stationær PC

Der er plads til en større processor i en stationær PC, hvilket giver mulighed for at vælge en hurtigere processor.

Grafikkort

Grafikkortet er ofte det afgørende punkt, når det kommer til valg af computer. Hvis du skal løse meget grafiktunge opgaver eller arbejde med videomateriale og animationer, kræver det et eller flere gode grafikkort at løfte opgaven uden forstyrrelser. Derfor vælger mange grafikere en stationær PC, hvor størrelsen på grafikkortet ikke er nær så begrænset.

Opgradering

Hvis du vælger en stationær eller bærbar som kan opgraderes, kan du løbende forbedre computerens ydeevne og tilpasse de øgede krav til opgaveløsningen.

Det er muligt at skifte flere komponenter på en stationær PC end på en bærbar. Når du opgraderer i stedet for at købe nyt udstyr, forlænger du levetiden på dit elektronik. Det er et bæredygtigt og budgetvenligt valg.

Opgradering af en bærbar PC

På en lang række bærbare computere kan du forholdsvis nemt udskifte ram og harddisk, mens udskiftning af yderligere komponenter på en bærbar enten ikke er en mulighed eller meget omkostningsrigt.

Opgradering af en stationær PC

Det fleste komponenter på en stationær PC kan udskiftes og opgraderes uden større besvær.

Konklusion på valg af computer

Valg af computer er individuelt. Er du stadig i tvivl, kommer her en opsummering.

Vælger du en stationær PC, får du maksimal computerkraft og flere muligheder for at udskifte og opgradere komponenter. Prisen, set i forhold til ydeevne, er lavere end ved køb af en bærbar. Til gengæld har du ved et stationært valg af PC ingen fleksibilitet, da den er designet til at være på en lokation.

Vælger du en bærbar computer, får du en maskine, som du kan have med overalt. Det er praktisk, hvis dine arbejdsopgaver skal løses mere end et sted. De nyeste bærbare computere har en ydeevne og en hastighed, som imødekommer langt de fleste arbejdsbehov. Prisen på en kraftig bærbar vil dog ligge højere end et tilsvarende produkt i en stationær model.

Det kan i mange tilfælde bedst betale sig at investere i en stationær PC, hvis der er tale om tunge grafiske opgaver. Det er lange lettere og billigere at udskifte komponenter på en stationær PC frem for en bærbar.