5 tips til god ergonomi på kontoret

En rundspørge på arbejdspladsen omkring, hvad god kontor ergonomi er, vil højst sandsynligt udløse et svar: en god stol og korrekt indstillet bord. Det er to vigtige og afgørende elementer for medarbejderens arbejdsposition. Men god ergonomi på kontoret rummer yderligere tiltag, hvis virksomheden i større grad ønsker at sikre medarbejdernes velvære på arbejdspladsen.

Hvad er ergonomi på arbejdspladsen?

Ergonomi er samspillet mellem mennesker og objekter. Der skal være minimal forstyrrelse mellem et menneske og objekt, hvis en stilling skal kaldes for ergonomisk korrekt. Tag for eksempel en stol, som er objektet, og medarbejderen er mennesket. Ved små justeringer på stolen og en ændring i medarbejderens kropsholdning, kan stillingen forbedres.

De kan også være en ændring i skærmens højde, som medarbejderen benytter. Ydermere kan det omfatte et forebyggende tiltag, som udskiftning af en traditionel mus med en ergonomisk model for at undgå fremtidige museskader.

Her kommer fem tips til, hvad man som medarbejder selv kan gøre for at bidrage til god ergonomi i kontorløsningen.

5 tips til bedre ergonomi på arbejdspladsen

For at skabe et godt arbejdsmiljø og effektive ergonomiske løsninger, er det afgørende at medarbejderne involveres i processen. Som virksomhed kan man opfordre ansatte til selv at bidrage til god kontor ergonomi. Som medarbejder kan man selv være opmærksom på ergonomien i løbet af en arbejdsdag:

Tal om ergonomi på kontoret: Ergonomi handler om at skabe bekvemmelige løsninger. Det er individuelt, hvordan et behageligt og rart arbejdsmiljø opfattes. Vær derfor opmærksom på alles ve og vel på kontoret. Indgå i dialoger og italesæt, hvad der fungerer og ikke gør. Hvad kan skabe de bedste forudsætninger for dagene på kontoret?

Undgå at sidde ned hele dagen: Sørg for at ikke at sidde stille i den samme position hele dagen. Det er muligt at foretage små bevægelser, mens du sidder på stolen. Du kan også skifte position på hæve sænkebordet, således at arbejdet udføres i en stående position.

Tag en stræk-ud-pause: Det er nemt at glemme tiden og kropsholdninger, når fokus ligger på at afslutte arbejdsopgaver. Derfor kan det være en løsning at benytte en elektronisk timer, som kommer med en påmindelse om, at det er tid til at rejse sig for at lave nogle simple øvelser. Find forskellige timere i artiklen her.

Skab fokus på hovedets holdning: Forebyg smerter i nakke- og skulderområdet ved ikke at foretage unødige bøjninger af hovedet hen imod skærmen. Det kan eksempelvis løses ved at installere en separat skærm, som kræver at man løfter hovedet en smule for at se på den

Luft ud i rummet: Udluftning i hjemmet finder sted, men glemmes sikkert på arbejdspladsen. Frisk luft er essentielt for et godt indeklima, også på arbejdspladsen, hvor det er normalt at tilbringe 8 timer af dagen.

Læs en fysioterapeuts anbefalinger til, hvordan en stol og skærm kan indstilles. Se anbefalingerne her.

Hvad kan virksomhederne gøre?

Der er andre parametre, som kan skabe et godt og solidt fundament for god ergonomi på kontoret. Jævnfør ovenstående tips, som afhænger af medarbejderen selv, kan virksomhederne også bidrage til at skabe gode betingelser for de lange dage på kontoret.

Mennesker er forskellige og deres behov vil afspejle sig herefter, hvorfor det er vigtigt, at virksomheder tager stilling til følgende:

Indretning af kontoret: Kig på kontoret som helhed, når det skal indrettes. Det er et rum, som kan designes ud fra medarbejdernes forskellige behov og arbejdsgange. Her er det oplagt at kigge på de to objekter; en stol og et bord.

Det skal være nemt for en medarbejder at justere sit arbejdsbords højde, således at medarbejderen efter eget valg kan stå op eller sidde ned. Stolen bør have en ergonomisk form og komme med muligheden for justeringer i både ryg og højde.

 Udstyr: Der er mange muligheder for at erstatte traditionelt udstyr med mere ergonomiske produkter, som kan virke skadesforebyggende. Det kan være en ergonomisk mus og tastatur, som er speciel designet til at minimere unødvendige bevægelser.

Støj og lyde: Hvis det er helt umuligt at skabe et arbejdsmiljø uden støj og generende lyde, kan støjreducerende høretelefoner være en løsning.

God kontor-ergonomi

God kontor-ergonomi er vigtigt, da det handler om medarbejdernes trivsel. Hvis medarbejderne har gode arbejdsrammer og er en del et sundt arbejdsmiljø, vil det afspejle sig i deres tilfredshed og glæde for arbejdet. Virksomheder kan derfor løbende indtænke og forbedre forholdene på arbejdspladsen.